OSMANİYE İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Sorumluluk Alan, Paylaşan, Gelişen Sağlıklı Nesiller:EKOLOJİK OYUNCAK KÜTÜPHANESİ

Dede Korkut İlkokulu'nun Ekolojik Oyuncak Kütüphanesinin açılışı, Valimiz Dr. Erdinç Yılmaz'ın katılımıyla düzenlenen törenle yapıldı. Açılışın ardından Kütüphane hakkında bilgi alan Vali Yılmaz, çocuklarla birlikte oyuncak boyadı.
Sorumluluk Alan, Paylaşan, Gelişen Sağlıklı Nesiller:EKOLOJİK OYUNCAK KÜTÜPHANESİ

Oyuncaklar çocukları eğlenerek öğrenmelerini, kendilerini keşfetmelerini ve yetişkin dünyasına uyum sağlamalarını kolaylaştırır. Oyuncağın çocuğun gelişim alanlarına çok büyük katkıları bulunmaktadır. Bu yüzden gelişmiş ülkelerin en çok yatırım yaptıkları alan ülkelerinin geleceği olan çocuklarının gelişimini ve ülke ekonomisine çok büyük katkısı olan oyuncaklardır. Okulumuza açtığımız bu kütüphane de ülkemizin geleceği olan çocuklarımıza katkı sağlaması amacıyla 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı hediyesi olarak Türkiye'de ilk defa ekolojik oyuncak kütüphanesi Dede Korkut İlkokulunda hizmete açılmıştır.

Ekolojik oyuncak kütüphanesi fikri Osmaniye İl Milli Eğitim Müdürü Sayın Aydın Albak ve Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Öğretim Görevlisi Celil Atasever'in görüşmeleri sırasında ortaya çıkmış ve çok kısa sürede Dede Korkut İlkokulunda faaliyete hazır hale getirilmiştir. Kütüphanenin düzenlenmesini Celil Atasever ve danışmanlığını yaptığı OKÜ Genç-iz kulübü üyeleri birlikte yapmışlardır.

 

NEDEN EKOLOJİK OYUNCAK KÜTÜPHANESİ

Günümüz çocuklarının çoğunun yaşantısında, ne geçmişin de ahşap oyuncakları var artık, nede mekanik düzenekleri olan otomaton tarzı teneke oyuncakları. Tüketici toplumunun bir parçası olarak çok çabuk bozulan ve tamiri mümkün olmayan oyuncaklarla oynuyorlar artık çocuklar. Çevremizdeki çocukları gözlemlediğimiz zaman tabletlere akıllı telefonlara gömülmüş ya da ellerin de bir joistik playlation nintendo tarzı sanal oyuncaklarla oynarken görüyoruz. Yaratıcılığa hiçbir katkısı olmayan bu oyuncaklar çocuğu tek başına eğlenmeye oynarken çevreyle iletişimini kestiği için yalnızlığaarkadaşsızlığa itmektedir. Bu teknolojik oyuncaklar haricinde bir de plastik oyuncaklar çok popüler. Günümüzde Barthes"Bu günkü oyuncaklar nankör bir maddeden yapılmıştır. Doğanın değil kimyanın ürünleridir" diyerek bu oyuncaklara dikkat çekmektedir. Teknolojinin hızla ilerlemesi ve plastiğin hayatımıza girmesi ile geleneksel oyunlarımızın ve oyuncaklarımızın giderek unutulduğunu ve bir alt nesileaktarılmadığını görüyoruz. Ekolojik oyuncak kütüphanesi bu sebeplerden doğmuştur. Ve bu işleyişi şu şekilde gerçekleştirecektir.

Oyuncaklar kütüphane çalışma sisteminde olduğu gibi çocuklara ödünç verilecektir. ? Aile çocuğu ile birlikte gelecek oyuncak kütüphanesinden oyuncak alacaktır. Çocuk oyuncakla belli bir süre oynadıktan sonra geri getirecek yeni bir oyuncak alabilecektir. Bu sistemle çok çeşitli oyuncaklarla oynayacağı için çocukluğun gelişimine katkı sağlamış olunacak. Oyuncaklar doğal ve sağlıklı materyallerden üretildiği için çocuk güven içinde oynayacaktır. Oyuncak kütüphanesinde geleneksel Türk oyuncakları ile kendi kültürümüze ait unutulmaya yüz tutmuş oyuncaklar tekrar canlandırılacaktır. Çocuk emanet almayı, paylaşmayı, zarar vermemeyi, sorumluluk almayı öğrenmiş olacak ve gelişimine önemli katkılar da bulunacak.

 

22-04-2022 22-04-2022
22-04-2022 22-04-2022
22-04-2022 22-04-2022
22-04-2022  

Adnan Menderes Mh. Valilik Binası 80020 Merkez / Osmaniye - 03288261783

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.